Septītajā un astotajā septembrī, ellīgā septembra svelmē seši Latviijas petankas klubi ieradās Ventspilī, lai cīkstētos par šī gada Klubu kausa ieguvēju godu. Warriors, Rīgas petanka, Boule, Ērģeme, Kangars un mājinieki, pagājušā gada Klubu kausa ieguvēji – Ventspils kērlinga klubs, šī gada sacensību rīkotāji.
Prognozes par to, kas kļūs par uzvarētājiem šogad bija piesardzīgākas, jo šajā sezonā petankas klubu saimei pievienojies jauns dalībnieks – Kangars. Nezin – pašironija vai kas cits devis klubam šādu nosaukumu, taču neraugoties uz to, Kangars savā sastāvā pulcējis daudz spēcīgu spēlētāju, kas citus gadus pārstāvējuši dazādus Latvijas petankas klubus. Jauna kluba izveidošanās tik mazā sporta līgā, kā petanka, šķiet slavējoši un pat vajadzīgi. Spēki klubos izlīdzinājušies, tāpēc spekulācijas (ja tādas bija) par potenciālajiem uzvarētājiem, kausa ieguvējiem nebija vērā ņemamas. Visos klubos bija gana spēcīgi sastāvi, lai varētu cīnīties un iegūt klubu kausu, ņemot vērā, ka Ērģemes klubs šogad svinēja zelta uzvaru vīriešu trijniekos.
Tomēr jāteic, ka jau pēc pirmās sacensību dienas bija skaidri līderi. Warriors, Kangars un Rīgas petanka. Pārējām trīs komandāmsvētdien būtu bijis jāuzvar abi spēļu cikli, lai varētu cīnīties par kausu.
Otro sacensību dienu, kā līderi sāka divi klubi Warriors un Kangars. Ja šiem klubiem turpmāk nebūtu veicies (vai būtu pietrūcis meistarības), Rīgas petankai un Ventspilij būtu iespēja pakāpties un cīnīties par galveno godalgu, taču abi līderu klubi turpināja uzvaru sēriju, kamēr Rīgas Petanka, zaudējot ventspilniekiem, bet uzvarot Boules klubu, atmeta cerības uz cīņu par kausu. Savukārt Ventspils ar divām uzvarām pār Rīgas petanku un Ērģemi ierindojās piektajā vietā. Diemžēl Ērģemes klubs šogad palika bez uzvarām.
Pēdējais, izšķirošais spēļu cikls – Warriors pret Kangaru pulcēja daudz skatītāju – teju visi spēlētāji no četriem klubiem, kas jau noskaidrojuši savu vietu šī gada klubu cīņā(Ērģeme – 6.vieta, Boule – 4.vieta, Rīgas petanka – 3. vieta un Ventspils – piektie) pulcējās pie laukuma, uz kura norisinājās izšķirošā cīņa. Klubiem pie vienāda punktu skaita bija bija jāuzvar savsarpējās cīņas kopvērtējumā. Spēles rezultāts turējās līdzīgs līdz pat pēdējai izspēlei, kur minimāls pārsvars bija Kangars kluba spēlētājiem – Dāvidam, Jekaķerinai un Raivim. Warriors komandai – Lilitai, Mārtiņam un Gintam vajadzēja iegūt divus punktus, lai uzvarētu spēli, vai vienu punktu, lai izlīdzinātu rezultātu un gūtu iespēju vēl vienai izspēlei. Kas arī gandrīz izdevās. Tiešām – gandrīz. Jo, lai arī Warriors guva izlīdzinošo punktu, atstājot bumbu tieši pie kašonetes, Dāvids Lindbergs pēdējā piegājienā izsita gan bumbu, gan kašoneti ārpus laukuma, tādējādi svinot uzvaru un ceļot virs galvas Klubu kausu, kas turpmāko gadu atradīsies jaunizveidotā Kangars kluba īpašumā, kā arī dos iespēju un pienākumu piedalīties Eiropas klubu kausa izcīņā, kas notiks šī gada novembrī Francijā.
Apsveikumi uzvarētājiem un lai spēks trenēties zaudētājiem! Nākošgad būs jaunas iespējas. Neapšaubāmi – visiem līdzīgas!

Kristīne Vilka

2024. gada Latvijas klubu kausa labākie